Atlantis'e Hoşgeldiniz

Atlantis'e Hoşgeldiniz Burda kendi beslediğim türlerle ilgili gerekli yazılarımı ve tecrubelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Umarım herkes için faydalı olur.

18 Aralık 2009 Cuma

Su Piresi (Daphnia)

Su Piresi (Daphnia)



SU PİRESİ(DAPHNİA)
Su pireleri akvaryum canlıları için ideal canlı yemlerden bir tanesidir. Balıklarda üremeyi tetikleyici özelliği uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Ayrca balıkların kondisyon kazanmaları açısından da son derece önemlidir. Balıklarımızın hızlı büyümesi, orjinal rengini alması ve hızlı büyümeleri açısından da çok değerli ve besin değeri yüksek bir canlı yemdir. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Su pireleri, tubifex gibi parazit ve hastalık riski taşımazlar. Son derece sterildir.

KURULUM ve EKİPMANLAR

Ev ortamında minimum 20 litrelik akvaryum veya plastik kaplarda üretebilirsiniz. Hazırladığınız akvaryumunuzu yada plastik kabınızı yada pet şişe (5lt) v.s kurduktan sonra ,sıra suyumuzu hazırlamaya geldi. Suyumuz tamamen klordan ayrılmış,içinde ağır metaller bulunmayan ,ilaç v.s katılmamış su seçimi yapmaktır.Çünkü su değerlerine çok hassastırlar çok çabuk kültürde çökme yapabilir, su pireleri doğasında tamamen temiz berrak sularda yaşamaktalardır.Akvaryumunuza hava motoru ile çok kısık bir şekilde hava verebilirsiniz bu dişiler üzerinde üremeyi tetikleyen bir hadisedir araştırdığım ve uygulayıp gözlemlediğim bir yöntemdir,ama hava vermeseniz bile üremeye devam etmektedirler.ideal ısısı 19-28 derece arası iyidir,bu sıcaklıklar arasında kültürünüzden çok güzel verim alabilirsiniz,Suyumuzu ve gerekli ekipmanları hazırladıktan sonra sıra aldığımız kültürü kurduğumuz düzeneğimize eklemeye geldi,Kurduğumuz tanktan bir çay bardağıyla su alıp aldığımız kültürün içine ekleyip 1-2 dk. Bekledikten sonra yine aynı şekilde su ekleyip 1-2 dk. Bekledikten sonra kültürümüzü kurmuş olduğumuz düzeneğimize ekleyebiliriz.Burdaki amaç pirelerin ani su değişimiyle etkilenmemeleri.

YEMLEME VE ÇEŞİTLERİ

Ekledikten sonra ilk iş olarak kültürümüze vereceğimiz yem ve yem çeşitliliğine geldi sıramız,yem çeşitliliği üreteceğimiz su pirelerinde çok fazla bir şeçenek bize sunuyor.Su pirelerinin beslenmesi su içindeki yem v.s leri vucütları ile filitre etmeleridir.Kullanacağımız her türlü yemi vucütları ile filreleyerek beslenirler.Yem olarak;
- ekmek mayası (su piresi üreten herkesin, ben dahil kullandığı yem),
- kremalı mantar çorbası,
-dip yemi,
-Kuru yem çeşitleri
-Muz kabuğu
-Balıkların renklenmeleri için havuç suyu
-spirulina(kültürü zenginleştirmek ve besin değerlerini artırmak için)
-Fitaplaktonlar(kültürü zenginleştirmek ve besin değerlerini artırmak için)
-At veya koyun gübresi(ben ev ortamında kullanmasını hiç tavsiye etmiyorum,ben at gübresiyle ilk kültürü oluşturmak için kullanmıştım ama size hiç tavsiye etmem,Bırakında işin prof.ları onlarla uraşsınlar bize yukarıdaki yemler yeterde artar.)
Not;Size burada ayretten bir bilgi daha vermek istiyorum,araştırdığım bilgilerde su pirelerin filtrelenme özelliklerinden yararlanarak ,ayrılmış bir kap içinde su pirelerinin olduğu yere balık hastalıklarına karşı iç parazit v.s hastalıklar için kullandıkları flagy v.s ilaçları karıştırarak 4-5 saat bekletip,vucütlarıyla emdirdikten sonra hasta olan balıklarda ilaç tedavi olarak kullandıklarını gördüm.İç parazitin geçmesi için balığın bağırsaklarına kadar bu yöntemle kullanarak tedaviside kullanılmıştır.En hasta takati olmayan balığın bile hayır demeyeceği bir yemdir .Saldırmadığını görmedim.
Bize yemleme için kremalı mantar çorbası veya ekmek mayası ev ortamı için yeterlidir.Anlattığım diğer proteğin değerleri yüksek yemleri kullanmak bizim canlı yemlerimizi zenginleştirmek için kaçınılmayacak bir yemlerdir,buda bizim seçimimize kalmıştır.


Üretim ve Hasat

Üremesi çok hızlı olan su pireleri 2- 3 gün içinde katları ile çok çabuk çoğala bilen bir yemdir ,gerekli şartlar sağlandıktan sonra. Üremesinde akkorlu lamba vs. etkiside büyüktür gözlemlediğim kadarıyla gündüz normal oda ışığıyla gece ise akkorlu lamba ile üremesinin dahada hızlandığını gördüm.Öncedende bahsettiğim gibi hava motoru ile havada vermek dişiler üzerinde üremesini hızlandıran faktörlerdendir.Üremesi çok hızlı olan su pirelerinin devamlı olarak kültürden her zaman hasat yapılmasından yanayım.Kültürde yemlemeden dolayı yada suyun kimyasının bozulması v.s etkenlerden kaynaklanan kültür çökmesine karşı her zaman kenarda ayrı bir tankta v.s de bir kültürümüzü oluşturmalıyız.Benim size üretim yapmak ve üretimi hızlı bir şekilde artırmak için tavsiyem ilk önce kültürünüzü 2-3 litrelik kap v.s lerde üretip buradan ürettiğiniz kültürleri ayrı bir tankta su piresi kolonisi oluşturmanız.Benim Gözlemlediğim kadarıyla ,Ufak hacimli yerlerde su pirelerinin büyümesi ve üremesi,daha büyük hacimli tanklara göre daha hızlıdır.

Bakım

Su pirelerinin bakımı çok basittir.Başta kültürünüze fazla yem vererek çökertmemenizdir,suyun hafif bulanık olması yeredir.Su yeniden berraklaşınca aynı şekilde yemleyiniz.Kültürü beslediğiniz yemlerden kalan ve suyun dibine çöken yemlerden arta kalanları hava hortumu ile çekip ayrı bir tasın içene toplamak.Burda dip çekimi yaparken kültürümüzden de çekip,kültürümüzü bozabilir diyeceksiniz korkmanıza gerek yok dip çekimi yaptığınız kabı boşaltmadan 5-10 dk bekleyip üzerine bir fener yada ışıldak yardımıyla pirelerinizin su üstüne toplanmasını sağlayıp kültürünüzü toplayıp tankınıza boşaltmanızdır.Kültürün bulunduğu akvaryumsa eğer akvaryumlarınızın camında zamanla yemlenmeden kaynaklanan yosunsu maddeleri dışarıdan bir cam silgeci(mıknatıslı değil normal çubuklu olan ile ) temizlememizdir.Bu yosunsu madde temizlenmese eğer zamanla pireleriniz buraya yapışıp kalabilirler.Cam kirlenmeye başlandığı zaman yavaş bir şekilde temizlenmesini tavsiye ederim.

Kültürün Akvaryum Balıklarına Verilmesi

Yemleme yapacağımız akvaryumun içinden,bir tas yardımı ile su alıp,daha sonra su pirelerinin olduğu yerden aldığımız kültürü(Burda kültürü su içinden alırken ben 1 milyoncularda satılan yağ süzgeclerinden kullanıyorum ,çok pratik ve kolay ) bu su ile banyo yaptırıp balıklarımıza verebiliriz.

Arkadaşlar su piresi üretimi ve bakımı ile ilgili tecrubelerimi sizlere aktarmak istedim umarım üretmek ve bakmak isteyen arkdaşlar için faydalı olur,Eksik yada hatalı kısımlarım varsa af ola ,Bursadan selamlar ,saygılar..
__________________
Hüseyin YILMAZ /Bursa

Hiç yorum yok: