Atlantis'e Hoşgeldiniz

Atlantis'e Hoşgeldiniz Burda kendi beslediğim türlerle ilgili gerekli yazılarımı ve tecrubelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.Umarım herkes için faydalı olur.

21 Aralık 2009 Pazartesi

Halfmoon Bettalarım

Arkadaşlar sipariş üzerine getirtiğim erkek halfmoon bettalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum..

http://img40.imageshack.us/img40/6946/dscn5227j.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/2567/dscn5228.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/6181/dscn5229.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/8416/dscn5231.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/4392/dscn5233p.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/3158/dscn5235.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/9995/dscn5234.jpg

18 Aralık 2009 Cuma

VeilTail Betta Üretimim..

Arkadaşlar sizlere kendi üretimim olan 22.10.2009 sabahı lavralar çıkan daha tazecik  veintail bettalarımı göstermek istedim.Resimlerdede gördüğünüz gibi yavrular mahşer yerindeki gibi hepsi ip gibi sıra sıra dizilmişlerdir.Birtanede video ekledim ama şuanki kameramın çekimi iyi değil hemen ayak üstü foto.makinasıyla çektim azda olsa belli oluyor.Buyrun seyrin keyfini cıkarın...
















VE son olarakta burda işin büyük bir görevini üstlenen genç veiltail bettamın resmi maşallah


















Erkek Veiltail Bettalarım


Arkadaşlar sizlere erkek betalarımıda göstermek istedim.Dişilerde anlattığım gibi bunlarıda aynı özenle bakmaktayım.Resimlerde görüldüğü gibi erkeklerim gerek renk gerek form olarak çok iyi yapıdalar.Erkeklerin hepsi bol köpük yapıyorlar tam kızıştırma evrelerindeler yani üretim için ideal kıvamdalar..Burun resimler..












Dişi Veiltail Bettalarım

Arkadaşlar evimde özenle beslediğim dişi betalarımı sizlere göstermek istedim.Günlük kan kurdu(kurutulmuş),sera granül yem,su piresi ve kendi hazırlamış olduğum mama yemle beslemekteyim.Forumları gayet yerinde  ve özellikle renkleri.Şuan için dişilerin hepsinin tüpçükleri çıkık vaziyette üretime hazırlar.Üretim için ayırdığım erkekleri biraz daha kızıştırıyorum ayrı besleyerek hepsini.erkekler şuan için tam kıvamdalar sadece iş çiftleştirmeye kaldı.Yakında onlarında resimlerini eklerim inşaallah lafı uzatmadan buyrun seyrin zevkini cıkarın,,Big%20smile

Su Piresi (Daphnia)

Su Piresi (Daphnia)



SU PİRESİ(DAPHNİA)
Su pireleri akvaryum canlıları için ideal canlı yemlerden bir tanesidir. Balıklarda üremeyi tetikleyici özelliği uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Ayrca balıkların kondisyon kazanmaları açısından da son derece önemlidir. Balıklarımızın hızlı büyümesi, orjinal rengini alması ve hızlı büyümeleri açısından da çok değerli ve besin değeri yüksek bir canlı yemdir. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Su pireleri, tubifex gibi parazit ve hastalık riski taşımazlar. Son derece sterildir.

KURULUM ve EKİPMANLAR

Ev ortamında minimum 20 litrelik akvaryum veya plastik kaplarda üretebilirsiniz. Hazırladığınız akvaryumunuzu yada plastik kabınızı yada pet şişe (5lt) v.s kurduktan sonra ,sıra suyumuzu hazırlamaya geldi. Suyumuz tamamen klordan ayrılmış,içinde ağır metaller bulunmayan ,ilaç v.s katılmamış su seçimi yapmaktır.Çünkü su değerlerine çok hassastırlar çok çabuk kültürde çökme yapabilir, su pireleri doğasında tamamen temiz berrak sularda yaşamaktalardır.Akvaryumunuza hava motoru ile çok kısık bir şekilde hava verebilirsiniz bu dişiler üzerinde üremeyi tetikleyen bir hadisedir araştırdığım ve uygulayıp gözlemlediğim bir yöntemdir,ama hava vermeseniz bile üremeye devam etmektedirler.ideal ısısı 19-28 derece arası iyidir,bu sıcaklıklar arasında kültürünüzden çok güzel verim alabilirsiniz,Suyumuzu ve gerekli ekipmanları hazırladıktan sonra sıra aldığımız kültürü kurduğumuz düzeneğimize eklemeye geldi,Kurduğumuz tanktan bir çay bardağıyla su alıp aldığımız kültürün içine ekleyip 1-2 dk. Bekledikten sonra yine aynı şekilde su ekleyip 1-2 dk. Bekledikten sonra kültürümüzü kurmuş olduğumuz düzeneğimize ekleyebiliriz.Burdaki amaç pirelerin ani su değişimiyle etkilenmemeleri.

YEMLEME VE ÇEŞİTLERİ

Ekledikten sonra ilk iş olarak kültürümüze vereceğimiz yem ve yem çeşitliliğine geldi sıramız,yem çeşitliliği üreteceğimiz su pirelerinde çok fazla bir şeçenek bize sunuyor.Su pirelerinin beslenmesi su içindeki yem v.s leri vucütları ile filitre etmeleridir.Kullanacağımız her türlü yemi vucütları ile filreleyerek beslenirler.Yem olarak;
- ekmek mayası (su piresi üreten herkesin, ben dahil kullandığı yem),
- kremalı mantar çorbası,
-dip yemi,
-Kuru yem çeşitleri
-Muz kabuğu
-Balıkların renklenmeleri için havuç suyu
-spirulina(kültürü zenginleştirmek ve besin değerlerini artırmak için)
-Fitaplaktonlar(kültürü zenginleştirmek ve besin değerlerini artırmak için)
-At veya koyun gübresi(ben ev ortamında kullanmasını hiç tavsiye etmiyorum,ben at gübresiyle ilk kültürü oluşturmak için kullanmıştım ama size hiç tavsiye etmem,Bırakında işin prof.ları onlarla uraşsınlar bize yukarıdaki yemler yeterde artar.)
Not;Size burada ayretten bir bilgi daha vermek istiyorum,araştırdığım bilgilerde su pirelerin filtrelenme özelliklerinden yararlanarak ,ayrılmış bir kap içinde su pirelerinin olduğu yere balık hastalıklarına karşı iç parazit v.s hastalıklar için kullandıkları flagy v.s ilaçları karıştırarak 4-5 saat bekletip,vucütlarıyla emdirdikten sonra hasta olan balıklarda ilaç tedavi olarak kullandıklarını gördüm.İç parazitin geçmesi için balığın bağırsaklarına kadar bu yöntemle kullanarak tedaviside kullanılmıştır.En hasta takati olmayan balığın bile hayır demeyeceği bir yemdir .Saldırmadığını görmedim.
Bize yemleme için kremalı mantar çorbası veya ekmek mayası ev ortamı için yeterlidir.Anlattığım diğer proteğin değerleri yüksek yemleri kullanmak bizim canlı yemlerimizi zenginleştirmek için kaçınılmayacak bir yemlerdir,buda bizim seçimimize kalmıştır.


Üretim ve Hasat

Üremesi çok hızlı olan su pireleri 2- 3 gün içinde katları ile çok çabuk çoğala bilen bir yemdir ,gerekli şartlar sağlandıktan sonra. Üremesinde akkorlu lamba vs. etkiside büyüktür gözlemlediğim kadarıyla gündüz normal oda ışığıyla gece ise akkorlu lamba ile üremesinin dahada hızlandığını gördüm.Öncedende bahsettiğim gibi hava motoru ile havada vermek dişiler üzerinde üremesini hızlandıran faktörlerdendir.Üremesi çok hızlı olan su pirelerinin devamlı olarak kültürden her zaman hasat yapılmasından yanayım.Kültürde yemlemeden dolayı yada suyun kimyasının bozulması v.s etkenlerden kaynaklanan kültür çökmesine karşı her zaman kenarda ayrı bir tankta v.s de bir kültürümüzü oluşturmalıyız.Benim size üretim yapmak ve üretimi hızlı bir şekilde artırmak için tavsiyem ilk önce kültürünüzü 2-3 litrelik kap v.s lerde üretip buradan ürettiğiniz kültürleri ayrı bir tankta su piresi kolonisi oluşturmanız.Benim Gözlemlediğim kadarıyla ,Ufak hacimli yerlerde su pirelerinin büyümesi ve üremesi,daha büyük hacimli tanklara göre daha hızlıdır.

Bakım

Su pirelerinin bakımı çok basittir.Başta kültürünüze fazla yem vererek çökertmemenizdir,suyun hafif bulanık olması yeredir.Su yeniden berraklaşınca aynı şekilde yemleyiniz.Kültürü beslediğiniz yemlerden kalan ve suyun dibine çöken yemlerden arta kalanları hava hortumu ile çekip ayrı bir tasın içene toplamak.Burda dip çekimi yaparken kültürümüzden de çekip,kültürümüzü bozabilir diyeceksiniz korkmanıza gerek yok dip çekimi yaptığınız kabı boşaltmadan 5-10 dk bekleyip üzerine bir fener yada ışıldak yardımıyla pirelerinizin su üstüne toplanmasını sağlayıp kültürünüzü toplayıp tankınıza boşaltmanızdır.Kültürün bulunduğu akvaryumsa eğer akvaryumlarınızın camında zamanla yemlenmeden kaynaklanan yosunsu maddeleri dışarıdan bir cam silgeci(mıknatıslı değil normal çubuklu olan ile ) temizlememizdir.Bu yosunsu madde temizlenmese eğer zamanla pireleriniz buraya yapışıp kalabilirler.Cam kirlenmeye başlandığı zaman yavaş bir şekilde temizlenmesini tavsiye ederim.

Kültürün Akvaryum Balıklarına Verilmesi

Yemleme yapacağımız akvaryumun içinden,bir tas yardımı ile su alıp,daha sonra su pirelerinin olduğu yerden aldığımız kültürü(Burda kültürü su içinden alırken ben 1 milyoncularda satılan yağ süzgeclerinden kullanıyorum ,çok pratik ve kolay ) bu su ile banyo yaptırıp balıklarımıza verebiliriz.

Arkadaşlar su piresi üretimi ve bakımı ile ilgili tecrubelerimi sizlere aktarmak istedim umarım üretmek ve bakmak isteyen arkdaşlar için faydalı olur,Eksik yada hatalı kısımlarım varsa af ola ,Bursadan selamlar ,saygılar..
__________________
Hüseyin YILMAZ /Bursa

Hobi Odası Yalıtımı Nasıl Yapılmalıdır ?

YALITIM NASIL YAPILMALI VE ISITMA ÇÖZÜMLERİ
Arkadaşlar biliyorsunuzki artık önümüz kış,hava sıcaklık değerleri iyice düştü ve hobi olarak hepimizin belini büktüğü elektrik sarfiyatı hat safhada artmakta.Bende bunlu ilgili birkaç değerlendirme yapıp,bu kışı en minumum harcamalar yaparak gecirmenin yollarını bulmak için bir makale hazırlamayı düşündüm kendi bildiklerimi ve uygulamalarımı sizlerle paylaşmak istedim.
-Hobimizde hemen herkesin kendine göre bir hobi odası yahut birkaç akvaryumu mevcut.Bu hobi odasında ilk başlıca en önemli etkenlerden birisi yalıtım.Oda içerisindeki yalıtım çok iyi olmalıki ısıyı çok iyi bir şekilde içeride tutp dışarıya kaçırmamamız lazım.Bunun için ısı yalıtımı ilk önceliklerimizden olmalıdır.Isı yalıtımında iç ve dış olarak yapabileceğimiz strafor kaplamalar mevcut.Herkesin kesesine göre daha da iyi yalıtım malzemeleriyle bu hat safhaya çıkarılabilir.Çoğumuzun gerek ev gerekse bodrum katımızdaki dış taraftan yalıtım yapmaya müsait olmaya bilir onun için ilk önce ben iç yalıtımdan bahsetmek istiyorum.İç döşeme olarak 3-5 cm aralıklarında strafafor kullanmamız bizim acımızdan başlangıç evresi için ısıyı tutma ve ısıtacağımız odamızı ısı alışverişinde çok büyük etken sağlamaktadır.Burda kendi deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.İç yalıtım strafor döşemesi tavan ve duvarlara yapıldıktan sonra üstüne herhangi bir sıva veyahut derz dolgusu ile kapatılmaması.Bu şekilde yapılırsa yapılırsa strafor köpükleri sıcaklığı daha iyi bir şekilde stabilize etmektedir.Üstüne yapılan sıva sıcaklıkta 2-3 derece kaybetmemize neden olabilir. Bu yüzden straforun yüzeyi normal bir şekilde kalmalıdır.


--2. Husus odamızın yüksekliği ve genişliği.Buradaki öenmli olan kendi ihtiyaçlarımıza yetecek şekilde ne çok yüksek nede çok geniş bir oda hazırlamak.Gereksiz büyüklükteki bir oda sadece o odayı haddinden fazla enerji ve yakıt harcayarak ısıtmamızı sağlayacak.Tavan yüksekliği minumum seviyede olmalı.Oda genişiliği ise tanklarımızın kurulu olduğu kısım hariç,içeride rahat hareket genişlikte bir oda olmalıdır.Bu etkenler sağlandıktan sonra odamızda ısımızı ve tanklarımızın daha kolay ısınmasına çok büyük bir etkendir.
3-Husus hobi odamızı nasıl ısıtmalıyız ? Hangi ısıtma sistemi bizim kesemize uyar? Şimdide buna birkaç örnek vererek acıklamaya çalışacağım.
ELEKTRİK GÜCÜ İLE ÇALIŞAN ISITICILAR
1-Klima ile oda sıcaklığını ve tanklardaki su sıcaklığını sabit tutmak.Burada başlangıç için klima seçimi çok önemlidir.İlk olarak kesemize uyuyor ise güç bakımından yeni nesil invertörlü klima seçimi yapmak,enerji sarfiyatı acısından bizim için daha iyi olacaktır.Ama çoğumuzun bu klimayı maliyeti acısından almamız zordur.Bir başka seçim A sınıfı enerji tasruflu normal tip klimalardan almak.Klima seçiminde odamızın metre karesine göre seçim yapılmalı gereksiz büyüklükteki klima alımı fazla enerji çekimi yapıp faturamızda ekbir masraf daha çıkarabilir.




2-Sistem Klima modelinde Duvar tipi ısıtıcılar.Hepimizin bildiği gibi piyasada ortalama 40 lira gibi bir fiyattan satılmakta gayet herkesin kesesine uygun bir çihazdır.Fiyatına göre avantaşları nerdeyse normal klima ile aynıdır.Klima almaya güçü yetmeyenler için ek bir avantajdır.Bu tip ısıtıcın bir çok özelliği mevcut 1000-2000 watt arası güç seçimi ile çalıştırıla bilmesi,Odamızın m2 sine göre 1000watt yada 2000w çalıştırırarak ısıtmamız sağlayabiliriz.Bunun yanında termostatlı olması,istediğimiz sıcaklıkta sabit tutması ek avantajlarından biridir.Birde 1-8 saatlik zaman ayarı ile ısıtma sistemi olması, 3 tarifeli Elektrik sayaçı kullananlar için puantına göre kullanılması acısından olanak sağlamaktadır.Konun sonunda ayrı bir açıklama yapacağım sizlere.Son olarak klima montajında tavandan %30 luk alt kısma montajı yapılmasıdır.Oda içirisindeki alt taban ve üst tavan sıcaklıkları eşit olması için önemli bir husustur.Tavan sıcaklığı ,ile taban sıcaklığı her zaman bir olmayabilir.Bunu montajını yaparkende kendimizde alt tabana ve üst tabana termometre koyarak fark edebiliriz.

3-Hepimizin bildiği UFO tipi ısıtıcılarBunları ben hiç kullanmanızı tavsiye etmem.Hem güç olarak hemde kullanış acısından bizim işimizi görmeyeceği kanatindeyim.


Gaz Yağı İle Çalışan Isıtıcılar.
(Japon sobası;5-6 litrelik yakıt kapasitesi,termostatlı,zaman ayarlı 220 volt beslemeli ısıtıcılar.)
Gaz yağlı sobaların odamızı ısıtma konusundaki tek dezavantajlarından birisi ilk yakıt halinde gaz yağı kokması ve belli aralıklarda gazyağı kokusu cekmenizdir.Ortalama depoları 5-6 litre yakıt ile çalışan modelleri piyasada mevcuttur.Gaz yağı sobası kullanılacaksa,termostatlı,ısı ayarlı,zaman ayarlı modellerde alınmalı.(Zaman ayarı 3 tarifeli elektrik sayaçları için kullanılacaktır.)Bu şekilde alınan soba ısıtma sistemi kullanımı acısından daha rahat olmasına olanak sağlar.Isı yalıtımı iyi bir odada haftada 7-8 litre ile yakıt sarfiyatı olabilmektedir.(Odanın m2 sine göre bu artabilirde çoğalabilirde.)


Doğal Gaz ile Isıtma sistemi;,
1-Evimizde kullandığımız kombilerimizin,petekle ısıtma sistemidir.Kurduğumuz odaya,oda ölçülerine göre petek koyulması ısıtma sisteminde odamıza çok yararı olacaktır.Evimizde ısınırken ayrı bir masraf cıkartmadan ısıyı 25-26 derece arasında tutabileceğimiz bir yöntemdir.Tabi odası ve kombi ile ısıtma sistemi kullanlar için ,kullanılabilecek bir ek ısıtma sistemi.

2-Doğal gaz sobası; Doğal gaz saobası ilede odamızda ısıtma yapılabilir ama doğal gazlı soba için ya hermatikli yada bacalı bir sistem lazım.Oda heryerde bulunmayacağı için kurulumu zordur.Ayretten doğal gaz sobaları ayarlanan ısının 3-4 derece altına düşmeden devreye girmezler ve bir anda odayı ısıtırlar.Doğal gazlı sobanın tesisatı döşenmesi acısından maliyeti ve kullanımı iyi olmayan bir yöntemdir.Benim tavsiyem hiç kullanılmamasıdır.

Odun Kömür Sobası İle ısınma sistemi;
-Bu sistem başvurulabilecek en son sistemdir.Gerek bacalı sistem gerek uraşı ,gerek oda içindeki artık pisliği toz kaldırması hem temizliği hemde balıklarımız sağlığı için iyi bir yöntem değildir.Bu tür sobalar ile sıcaklığı sabit tutmamız imkansızdır.Yağ çok sıcak yada çok düşük sıcaklıklarda kalır.Herzaman birinin soba ile uraşması lazım,okadar uraşı balıklarımıza yapsak yeterde artar bize.Hiç kullanılmasa daha iyi olur.

Hobi odası olmayanlar için ısıtma çözümü;
Hepimizin tanklarını ısıtmak için kullandığımız ısıtıcılar,normal oda sıcaklığı düşük durumlarda durmadan ısıtıcın devrede kalmasını sağlayabilir.Bunun önüne geçmek için 3-5 cm arası strafor ile akvaryum ve yerimiz müsait ise ön cam hariç etrafını strafor ile kaplamak olacaktır.Bu akvaryumunuzun dış oda sıcaklığından etkilenip ısı kaybetmesini büyük bir ölçüde kurtaracaktır.Ayretten akvaryumunuzun üstünüde cam yada bulabilirseniz pleksi glas plastikler ile boydan boya kapatmanızdır.Bu kaplamayı parca parca yaptırırsanız yem atması ve bakımlarda daha çok işinize yarayacaktır..
Elektrik Sayaçlarının 3 tarifeli olarak yapcağımız sisteme uyarlamak,
1-06.00-17.00 arası gündüz puantı (Normal elektrik sayaçlarındaki tarife)
2-17.00-22.00 arası Akşam puantı (2 kat pahalı olan tarife)
3-22.00-06.00 arası puantı (Normal tarifenin %50 daha ucuz olan tarife)
Böyle sayaç kullananlar için yapılacak sistemlere birkaç örnek verebilirim.Benim şuan kullandığım sistemde ;hobi odamda evimin ısıtması için kullandığım kombinin bir petek kısmı bu odada.Ayretten Japon sobası,Klima tipi duvar ısıtıcı bu sistemde kullanmaktayım.Burda bu sistemi nasıl kullandığımı sizlere anlatayım. 06.00-17.00 arası petek ile ısıyı 25-26 derece de tutuyorum + Japon sobası ile bu sıcaklığı 30 dereceye kadar destekliyorum termostatlı bir şekilde saat 22.00 kadar böyle çalışıyor.Gece 22.00 dan sonra Japon sobasını kapatıp duvar tipi ısıtıcıyı sabah 06.00 kadar çalışcak şekilde 1000wattlık enerji secimi ile 3 puantın avantaşlarından yararlanıp sabaha kadar oda sıcaklığını 30 derecede tutuyorum.Önlem acısından kullandığım tanklarda hepsinde ısıtıcılar ise 29 dereceye ayarlı bir şekilde durmaktalar.
Umarım hazılamış olduğum kendi çapımdaki makele ,hobi odası kurcaklara yada evde ,salonda iş yerinde v.s akvaryum kullananlara yardımcı olur.Hatalarımız yada kusurlarımız oldu ise afola,herkese hayırlı sağlıklı balıklar bakmanız dileğimle..Saygılar sevgiler..
Hazırlayan ;HÜSEYİN YILMAZ